Verschillende soorten zoekmachines

Met een zoekmachine op het internet kunt een eenvoudig zoeken door het grote aanbod aan informatie op het web. Op het internet staan vele zoekmachines, maar veruit de populairste zoekmachine is Google.nl.

Crawler

zoekmachine2Hier leest u wat voor zoekmachines er allemaal zijn en hoe ze werken. We beginnen met de crawler based (spider) zoekmachine.
Dit type zoekmachine slaat een kopie van een artikel op internet op in een database. Dit opslaan wordt indexeren genoemd.

Als u een zoekopdracht geeft, dan worden de zoekresultaten uit deze database gehaald en gerangschikt op relevantie. Onder meer Google werkt via dit principe.
Subject directory

Ook startpagina’s zijn een soort van zoekmachines. Hierbij wordt gewerkt met zogenoemde ‘subject directories’. Dit zijn online gidsen met een verzameling van links per onderwerp. Subject directories worden handmatig bijgehouden. Vaak staat er onderaan de startpagina een contactblok met de webmaster. Als u een pagina wilt aanmelden, dan kunt de webmaster een mailtje sturen.

Verticale zoekmachines

Verticale zoekmachines (ook wel niche zoekmachine genoemd) vallen ook onder het kopje subject directories. Verticale zoekmachines zijn gespecialiseerde zoekmachines. Hiermee kunt u eenvoudig zoeken naar een specifiek onderwerp. Het voordeel van verticale zoekmachines is dat de gevonden informatie vaak relevanter is, dan de resultaten bij een gewone zoekmachine.zoekmachine3

Meta zoekmachine

Een meta zoekmachine heeft als kenmerk dat het meerdere zoekmachines en / of directories tegelijkertijd doorloopt. De getoonde resultaten van uw zoekopdracht zijn een combinatie van de getoonde resultaten van de doorgelopen zoekmachines. Een meta zoekmachine beschikt zelf dus niet over een eigen index van webpagina’s. Vinden.nl is een voorbeeld van een meta zoekmachine in Nederland.