Online Zoekmachine

Het internet staat vol met informatie. Gelukkig bestaan er zoekmachines die u helpen met zoeken naar de juiste informatie. In de Benelux is Google veruit de populairste zoekmachine. In andere landen zijn ook Yahoo!, MSN Search, Live Search en Baidu populaire hulpmiddelen.

Wat doen zoekmachines?

zoekmachineOnline zoekmachines indexeren geautomatiseerd webpagina’s door middel van robots. Er zijn speciale programma’s die webpagina’s downloaden en daaruit belangrijke informatie halen. De uitgepikte woorden worden in een database opgeslagen.

Zoekmachines werken met diverse technieken. Van oudsher werkte een internet zoekmachine met zogenoemde ‘keywords’. Deze kernwoorden werden door de webmasters zelf aan de internetsites gekoppeld. Doordat veel webmasters hier misbruik van maakten, zij kenden keywords toe aan pagina’s die helemaal niets met keywords te maken hadden, gingen zoekmachines op zoek naar andere methodes op de pagina’s te indexeren. Zo kijkt online zoekmachine Google ook naar de linkjes en benoemingen op andere websites.
Om het overwicht van marktleiders als Google te ontlopen zijn er nu ook zoekmachines die zich op bepaalde onderwerpen specialiseren. Deze online zoekers worden ook wel verticale zoekmachines genoemd. Websites als Jaap.nl (huizen) of askjim.nl (vacatures) zijn hier voorbeelden van.

Nadelen zoekmachines

Het gebruiken van online zoekmachines kent ook een aantal nadelen. Door de toenemende data is het steeds moeilijker geworden om gerichte resultaten te vinden. Daarnaast tasten zoekmachines uw privacy aan. Door de komst van website als wieowie.nl is het steeds moeilijker om anoniem door het leven te gaan. Als informatie eenmaal op internet staat is deze vrijwel altijd terug te vinden in de archieven van zoekmachines. zoekmachine1