Google

De populairste zoekmachine in Nederland is Google. De naam Google komt af van de wiskundige term Googol, de numerieke eenheid van 1 gevolgd door honderd nullen. De naam Google geeft gelijk de missie van het bedrijf aan, zij willen de grote schat aan informatie op het internet ordenen.

zoekmachine7De oprichters van Google zijn Larry Page en Sergey Bin. In 1998 richten de twee studenten het bedrijf Google op.
De basis van de zoekmachine Google is dat de waarde van een link bepaald wordt door het aantal keren dat deze genoemd wordt op andere websites.
Elke link wordt gezien als een stem. Zo kunnen bepaalde pagina’s hoger komen te staan in de ranglijst. Als de link staat op een populaire pagina, dan zal de stem zwaarder wegen.

Het succes van Google

De twee studenten hadden waarschijnlijk nooit verwacht dat hun bedrijf zo’n succes zou worden. In eerste instantie probeerden de twee de door hun ontwikkelde techniek te verkopen aan andere zoekmachines, maar die bleken daar geen belangstelling voor te hebben.

Inmiddels is Google uitgegroeid tot een megaconcern en zijn de grondleggers miljardair. In 2005 werden Larry Page en Sergey Bin uitgeroepen tot zakenmannen van het jaar door de Britse krant The Financial Times.zoekmachine6
Zij gingen er met de titel vandoor, omdat hun destijds 7 jaar oude bedrijf grote invloed had op het internetgebruik.
In 2004 ging het bedrijf Google naar de beurs. Het bedrijf heeft een notering aan de NASDAQ. Ook het aandeel Google is door de kredietcrisis in waarde gedaald.